Alles gaat voorbij

Ken je dat, dat de meest heldere gedachten en ideeën komen op een moment dat je er niet op bedacht bent? Dat je niet bezig was met het zoeken naar een oplossing of inzicht, maar dat het er ‘ineens’ is?

Bij mij is dat als ik wandel, als ik wol spin, als ik haak, als ik schrijf, als ik bíjna in slaap val… Momenten van ontspanning, van niet afgeleid zijn; niet gehinderd door dingen die móeten.

Ik borduurde gister een veld van bloemetjes en dacht: alles gaat voorbij. Dat lijkt een inkoppertje, het is logisch… Alles gaat voorbij. Maar ineens is dat kleine zinnetje een zinnetje van troost, bemoediging, en hoop.

Deze periode, de laatste week van het jaar, is voor mij altijd een moment van reflectie. Wat deed ik dit jaar, hoe voelde ik me, wat ben ik gestart en wat heb ik afgesloten. Ik lees mijn dagboek terug, glimlach om mijn eigen moeilijkdoenerij, om zorgen die ik eerder had maar die nu, maanden later, al geen zorgen meer zijn. Om de dingen waar ik wakker van lag en die zich vanzelf hebben opgelost, zonder er veel moeite voor te hoeven doen.

Dat is mooi om te zien. Steeds meer kan ik zien dat álles voorbij gaat, het moeilijke én het mooie, en dat dat precies goed is zoals het is. In het afgelopen jaar ben ik een beetje minder streng geworden voor mezelf. Heb ik fijne dingen gedaan, en mooie dingen gemaakt. Ben ik ziek en beperkt geweest, én weer opgekrabbeld.

Denken ‘alles gaat voorbij’ is geen zwaarmoedige gedachte en ook niet bedoeld als gemakzucht, als schouders ophalen of onverschilligheid. Nee, het is een gedachte vanuit vertrouwen: Het komt goed.

Kan je ze zien, de momenten van jouw afgelopen jaar? De momenten dat je op krabbelde, het stof van je kleren veegde en dóór ging?

Herken je de momenten van flow, van ontspanning, waarin prachtige dingen gebeurden? Waarin je ineens dacht: ik doe het eigenlijk best goed?

Ik hoop het, en ik wens het je toe. Ik wens je heel veel van die momenten in het komende jaar.

Momenten van klein en groot geluk; en van opkrabbelen als je even neer ging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s