Over mij

In de afgelopen zes jaar vinkte ik in hoog tempo verschillende grote life events af. Mijn vader overleed, ik kreeg borstkanker, waarna een scheiding, verhuizing, co-ouderschap en een nieuwe baan volgden. En bijna vijf jaar na de eerste diagnose was daar de ontdekking van uitzaaiingen in mijn rug.

Als ik het zo in één adem noem, is het véél. Een hele berg narigheid. De meeste mensen hebben wel zo’n berg, heb ik gemerkt. Soms een klein heuveltje, soms zo groot dat de top moeilijk bereikbaar lijkt. En toch bestaat elke berg ook uit momenten van klein geluk, of verrassende nieuwe mogelijkheden en lichtpuntjes.

De borstkanker liet me zien dat, in het licht van de dood, mijn werk en al die andere dingetjes waar ik me zo druk om maakte, helemaal niet zo belangrijk waren. Van de scheiding leerde ik onafhankelijker te zijn, mijn eigen pad te lopen. Ik leerde om met weinig middelen een veilig en gezellig nest te maken van ons nieuwe huis. En toen de dood na het ontdekken van de uitzaaiingen nog wat hardnekkiger aan kwam kloppen, leerde ik zien hoe veerkrachtig ik ben. En door het leven met deze ziekte komen er andere dingen op mijn pad; waaronder een studie Theologie, het ontdekken van nieuwe ‘ambachten’ en waardevol lotgenotencontact.

Ik vertel je er graag over!